Πλασκοβίτης Σπύρος
 
Βιογραφία
 

 

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σπύρου Πλασκασοβίτη, γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Νωρίς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι και στη συνέχεια εισήλθε στο δικαστικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και εξορίστηκε στην Κάσο. Στη συνέχεια έμεινε στη φυλακή ως το 1972. Μετά την πτώση της χούντας επανήλθε στο δικαστικό κλάδο.

 

Ο συγγραφέας, σύμφωνα με τους μελετητές, οφείλει πολλά στον Κάφκα και τον Καμύ. Με έργο του Το φράγμα (1961), που τιμήθηκε με το βραβείο των «Δώδεκα», διαπλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο το ιστορικό με το κοινωνικό και το πολιτικό με το ατομικό. Το βιβλίο είναι ένα συμβολικό μυθιστόρημα που εγκαινιάζει μια νέα θεματική για τα ελληνικά δεδομένα. Κεντρικός ήρωας εδώ είναι ένας υδρολόγος μηχανικός που έχει καθήκον να παρακολουθεί και να διευθύνει τις συνεχείς επισκευές ενός γιγάντιου φράγματος, από το οποίο εξαρτάται η ζωή μιας μεγαλούπολης. Μέσα στον μικρόκοσμο των γραφειοκρατών και των υπαλλήλων ο ήρωας είναι όχι μόνο μια επιστημονική ιδιοφυία, αλλά και ένας άνθρωπος ευαίσθητος, με έντονη μεταφυσική αγωνία. Στο βιβλίο έντονο είναι το στοιχείο του φανταστικού αλλά και η αλληγορία. Το φράγμα, που τελικά πρέπει να γκρεμιστεί, σύμφωνα με κάποιους κριτικούς μπορεί να υποδηλώνει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα, το οποίο απειλεί τον άνθρωπο. Με σημερινούς όρους, το μυθιστόρημα αυτό διαβάζεται και σαν «οικολογικό» μυθιστόρημα, αφού ο θεματικός πυρήνας του είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβάλει τη θέλησή του στη φύση.

 

Ο Πλασκοβίτης συνεργάστηκε με τα περιοδικά Νέα Εστία, Εποχές κ.ά. Αρκετά έργα του Σπ. Πλασκοβίτη μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.