Εφταλιώτης Αργύρης
«Προκοπή», Φυλλάδες του Γεροδήμου
 
Το πεζό έργο απευθύνεται σε παιδιά, αλλά η διάρθρωση και το περιεχόμενό του το καθιστά πιο προσιτό στους μεγάλους. Στο απόσπασμα ο συγγραφέας αναφέρεται στη γλώσσα. Γλώσσα δημοτική.
 
Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί – Εποχή του Παλαμά – Μεταπαλαμικοί. Ανθολογία – Γραμματολογία, Εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 1977, Πρώτη Έκδοση Έργου:1897
 
 
[…] Είναι χτήμα της καρδιάς μας η γλώσσα, δε θέλει να ξέρει άλλη γλώσσα η καρδιά μας. Και νάθελε, μια κορακίστικη λέξη δε θα μπορούσε να τσαμπουνίσει απάνω στον πόνο της. Καρδιά και γλώσσα μεγαλώνουνε σα δίδυμες αδερφάδες. Η μια διαφεντεύει την άλληνα. Κάθε πόνος και το τραγούδι του, κάθε πάθημα και την παροιμία του. Πού να τις ξεχωρίσει μια πεθαμένη γραμματική! Άλλο τόσο παγώνουν οι παγωμένοι της οι κανόνες σε μια καρδιά που ξέρει τι θέλει, που γυρεύει την τρυφερή τη λέξη να παραστήσει τον πόνο της, την κοφτερή να δείξει το πάθος της […].



Εκτενέστερο απόσπασμα του παραπάνω έργου θα είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες του ΠΟΘΕΓ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας εκχώρησης στο ΙΕΛ των σχετικών δικαιωμάτων χρήσης από τους κατόχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου έργου.