Πατρίκιος Τίτος
 
Βιογραφία
 

 

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μικρή ηλικία πήρε μέρος στην Αντίσταση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοριστεί στη Μακρόνησο και στον Άη-Στράτη. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε Κοινωνιολογία στο Παρίσι, όπου και έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής, δικηγόρος και ερευνητής κοινωνιολόγος σε ερευνητικά κέντρα στο Παρίσι, την Αθήνα και τη Ρώμη.

 

Και ο Πατρίκιος καλλιέργησε την κοινωνική ποίηση και η ζωή του, όπως και εκείνη του Τάσου Λειβαδίτη, σημαδεύτηκε από εξορίες, ακόμα και από καταδίκη σε θάνατο. Αυτές οι εμπειρίες σημάδεψαν τόσο τον ίδιο, όσο, όπως ήταν φυσικό, και την ποίησή του. Έτσι στο έργο του επανέρχονται σταθερά οι συνθήκες της εξορίας, ο φόβος, η απομόνωση, η εξαθλίωση, η ανικανοποίητη ερωτική επιθυμία. Η ποίησή του συνδέθηκε με το αγωνιστικό κλίμα και τις εμπειρίες που βίωσαν οι Έλληνες ποιητές την περίοδο της Αντίστασης.

 

Στις συλλογές του Χωματόδρομος (1954), Μαθητεία (1963), Προαιρετική στάση (1975), ο Πατρίκιος χρησιμοποιεί ένα λόγο επιγραμματικό, χωρίς στολίδια, που εκφράζει την καθαρή σκέψη αλλά και την αυθεντικότητα των συναισθημάτων του. Σταθερός μένει ο προσανατολισμός του στη διαρκή αναζήτηση της αλήθειας, με μια ματιά γεμάτη ευαισθησία και στοχαστικότητα.

 

Η ποιητική του βασίζεται σε αντιθετικά μοτίβα, όπως οι ήχοι και οι σιωπές, το παρελθόν με τις οδυνηρές αναμνήσεις και το παρόν, η φθορά του σώματος και τα αειθαλή συναισθήματα. Η ειρωνεία διαβρώνει την αφήγηση η οποία συχνά γίνεται αλληγορική. Παρόλο που ο ποιητής δεν τρέφει αυταπάτες για τη θέση της ποίησης στο σημερινό κόσμο, σημειώνει:

 

«Επισκοπώντας τα πράγματα που έχουν ήδη γίνει

  Η ποίηση ψάχνει για απαντήσεις

  σ’ ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα τεθεί».

 

Η ελληνική πολιτεία διόρισε τον Πατρίκιο το 2004 Πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Με αυτό τον τρόπο ο ποιητής έδειξε, για μια ακόμα φορά, το ενδιαφέρον του για τα κοινά. Ακόμα ασχολήθηκε με τη μετάφραση σημαντικών διανοητών και ποιητών. Δικά του ποιήματα μεταφράστηκαν σε αρκετές ξένες γλώσσες.