Κοτζιάς Αλέξανδρος
 
Βιογραφία
 

 

Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921, σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις και υπήρξε συνεργάτης και εκδότης στις Εκδόσεις 18 κείμενα και Συνέχεια. Ακόμη, διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Μετά το 1974 κράτησε την επιμέλεια της φιλολογικής εφημερίδας Καθημερινή έως το 1982.

 

Εμφανίστηκε στα Γράμματα με το μυθιστόρημα Πολιορκία το 1953, όπου αναπαριστάνεται η οδυνηρή εποχή του Εμφυλίου με τις συγκρούσεις δεξιών-αριστερών μέσα στην Αθήνα. Τα γεγονότα μεταφέρονται μέσα από τα μάτια ενός ιδιαίτερα βρώμικου ήρωα. Ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μύθο και ακολουθεί τις αρχές του παραδοσιακού μυθιστορήματος.

 

Αναμφισβήτητα όμως το πιο ενδιαφέρον έργο του είναι η Αντιποίησις αρχής (1979) στο οποίο η τεχνική που χρησιμοποιείται στην τριτοπρόσωπη αφήγηση, ταυτίζει τον ήρωα με τον αφηγητή. Και αυτός, που ονομάζεται Μενέλαος Κατσαντώνης, είναι ένας βρώμικος ήρωας, ένας χαφιές. Η ειρωνική χρήση της γλώσσας διαβρώνει τα πάντα, τις δήθεν αξίες, τα υψηλά ιδανικά.

 

Ο Κοτζιάς εκτός από συγγραφέας, υπήρξε και εξαιρετικός μεταφραστής σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Κάφκα και πολλοί άλλοι. Τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1987).